Верховний суд підтримав позицію Держпраці щодо обов’язку роботодавця оформлювати трудовий договір з прибиральницею

21 лютого 2022

Під час інспекційного відвідування встановлено, що ТОВ «Сумифарба» допущено до роботи в якості прибиральниці жінку без укладання трудового договору.

В ході перевірки посадовцям не надано пояснень та документів щодо наявності будь-якого договору із працівником. Втім, під час подання заперечень на акт інспекційного відвідування суб’єктом господарювання наданий цивільно-правовий договір (далі ЦПД).

Інспекторами праці встановлено, що проведення вищевказаної роботи є саме процесом трудової діяльності, а не цивільно-правових відносин. Тому роботодавець мав би укласти з працівником трудовий договір, а не ЦПД.

Таким чином, на підставі абзацу другого частини другої статті 265 КЗпПУ уповноваженою посадовою особою Управління Держпраці у Сумській області винесено постанову про накладення штрафу за використання праці неоформлених працівників у розмірі 125 190,00 грн.

Із метою скасування даної постанови підприємство звернулось до суду.

За результатами розгляду справи Другий апеляційний адміністративний суд та Верховний суд визнали правомірною постанову Держпраці про накладення на ТОВ «Сумифарба» штрафної санкції за використання праці без оформлення трудового договору.

До відома: колегія суддів вважає, що предметом вказаних вище угод є власне праця  працівника щодо здійснення та забезпечення трудової функції в діяльності підприємства на посаді «прибиральник», тобто, сам процес праці, а не її кінцевий результат, тоді як предметом ЦПД мають бути виконання його стороною певного визначеного обсягу робіт, які виконавець повинен передати замовнику. Вказане свідчить про систематичне виконання працівником товариства робіт, що є метою трудового договору.

Управління Держпраці наголошує, що дії роботодавця щодо надання трудовому договору форми цивільно-правового договору перешкоджають реалізації права фізичної особи на працю, гарантованого Конституцією України та КЗпП України, а також права на соціальний захист у випадку безробіття, при тимчасовій втраті працездатності у разі нещасного випадку на виробництві або внаслідок професійного захворювання, права на відпочинок, щорічну оплачувану відпустку та права на здорові і безпечні умови праці.