В Управлінні Держпраці проведено онлайн-нараду щодо зниження рівня незадекларованої праці

03 листопада 2021

В Управлінні Держпраці у Сумській області відбулося чергове засідання робочої групи з питань подолання незадекларованої праці на Сумщині.

Участь у засіданні взяли: представники Управління Держпраці, Центру зайнятості, Пенсійного фонду, Державної податкової служби, відділу ювенальної  превенції УПД ГУНП, Держпродспоживслужби, Федерації професійних спілок, Управління статистики, Сумського обласного об’єднання організацій роботодавців.

В ході наради проаналізований стан неформальної зайнятості у формальному і неформальному секторі економіки, співвідношення обсягів економічно активного населення до рівня зайнятості та результатів проведеної роботи щодо зниження рівня незадекларованої праці у 2021 році у Сумській області.

На виконання плану спільних заходів щодо зниження рівня незадекларованої праці у 2021 році інспекторами праці Управління Держпраці у Сумській області протягом 9 місяців 2021 року було проведено 1996 інформаційних заходів з метою інформування роботодавців та працівників про найбільш ефективні способи додержання законодавства з питань оформлення трудових відносин.

Інспекційними відвідуваннями з питань незадекларованої праці було охоплено 80 суб’єктів господарювання, в ході 47 заходів встановлені порушення порядку оформлення трудових відносин відносно 351 осіб.

За результатами проведених заходів фактично легалізовано 8777 осіб.

Учасники наради відмітили позитивні результати роботи у напрямку подолання незадекларованої праці.

За результатами онлайн зустрічі учасники вирішили з метою забезпечення сталої спільної роботи державних органів та соціальних партнерів за для зниження рівня незадекларованої праці посилити роботу у напрямку  інформаційної обізнаності з питань трудового законодавства серед роботодавців та працівників Сумської області, які працюють у сферах господарювання, що мають найвищий ризик використання найманої праці без належного оформлення. Представниками соціальних партнерів внесені пропозиції для подальшої співпраці та узгоджено проведення наступного засідання робочої групи.