Реальні історії: Як чоловіка звільняти не хотіли

02 листопада 2021

Управління Держпраці у Сумській області вкотре наголошує: офіційне працевлаштування – це найкращий варіант роботи для працівника.

У разі офіційного працевлаштування держава гарантує працівнику чітко визначені і закріплені трудовим договором умови праці (місце роботи, режим роботи, посадові обов’язки, заробітна плата); виплату заробітної плати двічі на місяць, у розмірі не менше ніж мінімально встановлений законодавством; можливість навчання, перенавчання, підвищення кваліфікації за рахунок роботодавця; страховий стаж для отримання допомоги на випадок безробіття, пенсії; право на оплачувані відпустки; право на оплату листка непрацездатності в разі хвороби тощо.

До Управління звернувся за консультацією Дмитро (ім’я змінено) та повідомив, що роботодавець відмовляється його звільнити. Чоловік написав заяву про звільнення та зареєстрував її у канцелярії підприємства. Через два тижні, коли прийшов час розрахунку, керівник відмовився віддавати трудову книжку. Дмитру пояснив, що йому необхідно передати ще багато матеріалів і справ.

Хлопець не розумів, як правильно вчинити у такій ситуації. Адже його чекали на новій роботі.

Фахівець Держпраці вислухавши в телефонному режимі Дмитра, повідомив, що відмова роботодавця звільнити працівника з роботи за власним бажанням суперечить законодавству.

Відповідно до статті 38 КЗпП працівник має письмово повідомити роботодавця про звільнення за два тижні. Навіть якщо роботодавцю потрібно більше часу, щоби знайти нового працівника, щоби працівник здав звіт чи закінчив роботу, передав матеріальні цінності, — роботодавець не має права затримати працівника на роботі більше, аніж на два тижні.

Відповідно до  статті 47 КЗпП, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний в день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, провести з ним розрахунок у строки, зазначені у статті 116 цього Кодексу, а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника.

А також повідомив, що у чоловіка є право у разі порушення роботодавцем його трудових прав написати звернення або зателефонувати на Урядову гарячу лінію.

Прийшовши на роботу Дмитро повідомив роботодавцю інформацію, яку отримав від інспектора. Керівник все зваживши, вирішив дотримуватися вимог чинного законодавства та нарешті звільнив працівника.