Реальні історії: Фахівці Управління Держпраці допомогли чоловіку отримати понаднормові за 4 роки

24 листопада 2021

На виконання вимог припису одне з підприємств Сумщини надало підтверджуючі документи щодо нарахування та виплати працівнику заробітної плати, яку не виплачували з 2018 року на суму більше 10 000,00 грн.

До Управління Держпраці у Сумській області звернувся чоловік на ім’я Іван (ім’я змінено). Повідомив, що офіційно працевлаштований охоронником в одному з навчальних закладів міста Суми. Зазначив, що протягом тривалого часу постійно працює понаднормово, крім того є ще й нічні зміни.

За свою працю Іван отримував лише оклад. Жодних доплат за нічні зміни та понаднормові години чоловіку не виплачували. Тим більше, бухгалтерія закладу та директор прийняли позицію, що Іван не має права на доплати. Постійно переконували працівника, що законами України такі виплати не передбачені.

До відома: відповідно до КЗпП надурочний час оплачується в подвійному розмірі, робота у нічний час оплачується у підвищеному розмірі, не нижче 20 відсотків тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи у нічний час.

Відпрацювавши більше року, Іван попросив директора надати йому щорічну відпустку. Керівник установи повідомив, що чоловіка ні ким замінити, а якщо не влаштовують такі умови праці: «Звільняйся або самі звільнимо!».

Фахівці Управління Держпраці у Сумській області провели позапланову перевірку, склали акт та внесли припис, згідно якого зобов’язали керівника підприємства виплатити Івану всі належні кошти. Навчальний заклад надав документи, які підтверджують належне виконання вимог припису.

Так, завдяки роботі інспекторів відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Сумській області чоловік отримав кошти, які йому не виплачували ще з 2018 року.