Питання погашення заборгованості із заробітної плати на контролі держави

27 серпня 2021

На засіданні робочої групи обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат  під головуванням Вікторії Медвідь, заступника голови Сумської обласної державної адміністрації, обговорили стан погашення заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах, в установах та організаціях області станом на 01.08.2021.

Завідувач сектору з питань дитячої праці, застрахованих осіб та зайнятості населення відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Вікторія КОСТЕНКО прийняла участь у засіданні робочої групи.

Під час наради розглянуто питання стану заборгованості з виплати заробітної плати працівникам закладів охорони здоров’я, а також щодо вжитих заходів місцевими органами виконавчої влади, спрямованих на зменшення заборгованості із заробітної плати.

Вікторія Медвідь, зазначила позитивні тенденції у напрямку зменшення заборгованості на підприємствах-боржниках, а саме погашення зарплатних боргів на 8-и активних підприємствах області на загальну суму 3,5 млн гривень. Найбільше з них на АТ «Сумське НВО» та ДП «Завод обважнених бурильних та ведучих труб» (по 1,3 млн гривень кожний).

У своїх виступах посадовці зазначили, зміна керівників – це дієвий механізм вирішення проблеми з боргами. Так, після зміни власника ТОВ «Кінотеатр «Дружба» та призначення нового директора зарплатні борги на початок місяця зменшились вдвічі або на 151,7 тис. гривень і продовжують зменшуватись.

У КНП Сумської обласної ради «Обласна клінічна спеціалізована лікарня» здійснюються відповідні заходи, які, як планується, призведуть до зменшення боргів. Адже поки є місце лише їх приросту.

Позитивна динаміка в погашенні зарплатних боргів виникла у тому числі внаслідок активної роботи обласної та міських тимчасових комісій з питань погашення заборгованості з виплати зарплати. Так, упродовж цього року проведено 57 таких засідань, де заслухано 74 звіти керівників підприємств-боржників, які були попереджені про персональну відповідальність за несвоєчасну сплату заробітної плати.

Вікторія КОСТЕНКО вкотре звернула увагу присутніх, на актуальність питання належного оформлення трудових відносин. Крім того посадовець закликала соціальних партнерів долучатися до інформаційно-роз’яснювальних робіт серед працівників та роботодавців з питань оформлення трудових відносин, адже подоланням незадекларованої праці є складним завданням, вирішення якого як показує досвід діяльності Держпраці упродовж всього часу її існування, не є виключною проблемою держави або одного державного органу. Незадекларована праця зачіпає інтереси всіх учасників ринку і цілого ряду державних органів.

Робота в напрямку погашення заборгованості з  виплати заробітної плати постійно триває. За результатом засідання робочої групи надані відповідні протокольні рішення.