Нас запитували. Відповідаємо

20 березня 2023

Хто проводить гігієнічні дослідження факторів виробничого середовища і трудового процесу?

Відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 № 442, гігієнічні дослідження факторів виробничого середовища і трудового процесу проводяться лабораторіями, атестованими Держпраці і МОЗ в порядку, визначеному Мінсоцполітики разом з МОЗ України.

Оцінка умов праці під час атестації робочих місць проводиться з метою встановлення класів (ступенів) шкідливих умов праці відповідно до Державних санітарних норм та правил «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу», затверджених МОЗ України.

Порядок атестації лабораторій на проведення гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу, затверджений наказом Мінсоцполітики та МОЗ  України від 29.05.2018 № 784/1012.

Інформація про атестовані лабораторії розміщена на офіційному веб-сайті Держпраці:  https://docs.google.com/spreadsheets/d/1XpwNw7QhaxUYbdu4EJM3m4mifanYraQaMi4zJMseuJ8/edit#gid=0