Інтерактивні інспектори Держпраці продовжують активно консультувати працівників та роботодавців

29 липня 2021

Вже впродовж 15 місяців в Державній службі України з питань праці діє сервіс «інтерактивний інспектор». І весь цей час він залишається затребуваним. За час його існування посадовими особами територіальних управлінь Держпраці надано консультацій, роз’яснень з питань законодавства про працю, охорону та гігієну праці, а також щодо надання адміністративних послуг 192 тис. 750 громадянам та представникам підприємств, зокрема, з питань:
– праці – 104 тис. 262;
– охорони та гігієни праці – 79 тис. 382;
– надання адміністративних послуг – 9 тис. 106.

Стосовно додержання законодавства про працю найбільше звернень надходило з питань оплати праці – 37 тис. 896, надання відпусток, у тому числі щодо примушення до написання заяв на відпустки без збереження заробітної плати – 16 тис. 356, оформлення трудових відносин – 12 тис. 474, звільнення, зокрема, щодо примушення до написання заяв на звільнення – 9 тис. 661.

Щодо дотримання законодавства з питань охорони та гігієни праці найчастіше порушувалися питання порядку організації медичних оглядів працівників – 13 тис. 635, забезпечення працівників засобами індивідуального захисту – 6 тис. 463, порядку проведення атестації робочих місць – 6 тис. 537, отримання дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та/або експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки – 5 тис. 476.

Також роботодавців турбують питання подання декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці, таких питань надійшло – 4 тис. 218, подання декларації відповідності МТБ вимогам законодавства з питань охорони праці, якщо строк дії дозволу ще не закінчився – 805 та подання заяви на продовження строку дії дозволу – 871.

Нагадуємо, що поставити свої запитання та отримати відповіді на них можливо засобами телефонного зв’язку, на електронну пошту, за допомогою соціальних мереж та інших комунікаційних засобів, інформація про які розміщена на офіційних веб-сайтах Держпраці та її територіальних органів.

Також, для отримання відповідей на найбільш поширені запитання можна скористатися рубрикою «Запитання-відповіді» на сайті Держпраці за посиланням: https://dsp.gov.ua/faq/.