Держпраці нагадує – заробітну плату необхідно виплачувати 2 рази на місяць

24 грудня 2021

Одним з порушень, які часто зустрічаються при проведенні перевірок з питань трудового законодавства є порушення строків виплати заробітної плати.

Нагадаємо, відповідно до вимог частини першої статті 115 КЗпП заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Проте на практиці досить часто трапляється, що таку норму законодавства роботодавці забувають або відмовляються її дотримуватися під приводом «Нам так не зручно», та виплачують зарплату працівникам один раз на місяць. Фахівці Держпраці наголошують – у такому випадку страждають права працівників.

Так, за результатами планових заходів на підприємствах Сумщини щонайменше у двох роботодавців виявлено порушення вимог ч. 1 та ч. 4 статті 115 КЗпП України. На підставі виявленого складно акт, внесено припис про усунення порушень законодавства про працю.

Інспектори праці головною метою ставлять попередження порушення та пошук найбільш ефективних методів дотримання трудового законодавства. А отже підприємствам дали час на усунення виявлених порушень.

Роботодавці обох підприємств оперативно зреагували на висновки  посадовців Управління Держпраці та усунули виявлені порушення у передбачений приписом термін.

Тепер працівники підприємств отримують заробітну плату 2 рази на місяць, а роботодавці дотримуються вимог чинного законодавства.