30 липня – Всесвітній день протидії торгівлі людьми

30 липня 2021

30 липня у світі відзначають Всесвітній день протидії торгівлі людьми. Звучить дивно, але часто люди, які стали жертвами, зазвичай не знають про це. Так як термін «торгівля людьми» включає в себе трудову експлуатацію, тобто використання безоплатної праці, зокрема, на умовах випробувального терміну або стажування, невиплату заробітної плати.

Напередодні фахівцем Управління Держпраці у Сумській області спільно з представниками відділу ювенальної превенції УПД ГУНП в Сумській області, проведено інформаційно-роз’яснювальний захід на базі дитячого оздоровчого закладу «Універ» Сумського державного університету.

У ході заходу завідувач сектору з питань дитячої праці, застрахованих осіб та зайнятості населення відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Сумській області Вікторія КОСТЕНКО розповіла про особливості використання праці неповнолітніх працівників, а також про те, як молоді уникнути порушення їх трудових прав.

У своєму виступі Вікторія КОСТЕНКО зазначила, що неповнолітні, тобто особи, які не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються в правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток, та деяких інших умов праці користуються пільгами, встановленими чинним законодавством.

З метою інформування дітей щодо їхніх трудових прав, було наголошено на питанні належного оформлення трудових відносин з неповнолітніми працівниками, так як грубим порушенням трудових прав, що взагалі стоїть на межі з експлуатацією дитячої праці є використання праці неповнолітніх осіб без офіційного працевлаштування.